Suleymaniah, llocs d'interès

1. El Gran Bazar

Un dels més grans d’Iraq i Orient mitjà, es podria dir que ocupa pràcticament un barri. Un entramat de carrerons uns de coberts i altres de descoberts amb accés a la circulació de cotxes. En ell es pot trobar tot el que vulguem, fruites, carnisseries, peixos vius, roba, espècies, teles, ortopèdies, armes d’assalt, pollastres vius, joieries, cases de te, llibreries, delicioses parades de fruits secs i un llarg etc...

Es pot passar un dia sencer passejant pel immens bazar descansant en algun dels seus restaurants o petant la xerrada compartint nombrosos tes amb els venedors de les parades.


2. Amna Saraca

Es tracta d’un recinte que va ser la casa dels horrors durant el règim del Saddam. Dins podem trobar edificis esgarrifosos i amb senyals de metralla per tot arreu, amb el museu dels horrors.

La mukharabat (serveis secrets d’intel·ligència iraquiana), van instal·lar aquí la seva seu, on tenien sales d’interrogatori i tortura. En aquesta presó secreta, van morir 10.725 persones a causa de les tortures. Si se les condemnava a mort, se les traslladava a Abu Ghraib on tenien lloc les execucions.

Al 1991, els Peshmergues van alliberar l’edifici, i des de el 2003 s’ha reformat per construir-lo en aquest museu.

Actualment, hi ha un museu on es mostren duríssimes fotografies d’aquelles dates, una sala de miralls i sales amb representacions de les tortures. A la part externa, els tancs i llança coets, han estat folrats amb paper de diari per grups d’artistes locals. També s’ha destinat l’espai a sales d’exposicions d’art i per activitats culturals.

3. Parcs:

- Azadi Park (el parc de la llibertat): És el més gran de la ciutat, amb jardins i cafès on prendre un te.

- Parc municipal, en ple centre de la ciutat i a prop de l’Universtitat de Sulaymaniyah, s’hi pot trobar aquest bonic parc.

4. Galeries d’art

Hi ha diverses galeries d’art per la ciutat, com la de Sardam Gallery, on s’exhibeixen obres d’artistes kurds.

5. Slemani Museum:

S’exposen restes de l’antiga Mesopotàmia.

1 comentari: