Seguretat al Kurdistan iraquià


La seguretat és un dels temes que més pot inquietar al viatger i als essers estimats quan els hi diguem que volem anar a Iraq, però no hauria de ser així, la seguretat és pràcticament total, pots passejar pels carrers de les grans ciutats inclús de nit i per carrers poc transitats i mal il·luminats, en aquest aspecte no hi ha cap mena de problema.
S’ha d’evitar a tota costa anar a Mosul i a Kirkuk, encara que la ruta sigui més curta i les carreteres millors, no us deixeu entabanar pels taxistes!
Mosul des de fa uns anys és el bastió d’Al Qaeda a Iraq. Aquestes zones tan riques en història i petroli no estan controlades pel govern kurd, i és aquí on podem tenir problemes.
Els atemptats suïcides serien potser la part més peluda de l’assumpte, encara que el lema turístic del Kurdistan iraquià sigui “cap estranger mort ni segrestat des de 2003”, l’any 2008 a Arbil va haver-hi un atemptat on van morir més de cent persones. Tot i que els organismes oficials europeus no ens animin a dur a terme el viatge, tenen la informació mal actualitzada i sempre es voldran curar en salut.
Els check points són possiblement la part més incòmode del viatge, cada pocs quilòmetres, hi ha exhaustius controls on soldats kurds (pershmerga) revisen passaports, equipatge i baixos del cotxe. Els pershmerga (literalment, els que van cap a la mort), antics combatents contra les tropes de Saddam ara són els membres de l’exèrcit, que armants fins les orelles, en alguns moments la falta de comprensió idiomàtica per les dues bandes, els crits i sumat a les armes d’assalt que porten en mà, ens poden fer passar una mica de por. Hem de mostrar-nos respectuosos i fer el que ens diuen i tot acabarà amb una apretada de mans i “welcome to Kurdistan” .
A les províncies de Dohuk i Arbil, podrem apreciar que els soldats del PDK vesteixen diferent als del UPK que controla la província sud de Suleymaniah. És millor no parlar del tema de la guerra interna a no ser que ells comencin la conversa, és una fractura que no està tancada i fa els fa sentir molt incòmodes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada