Xinaliq

Després de creuar unes profundes gorges i una amplíssima vall, apareix aquest poble remot que es situa pràcticament a la frontera de Daguestan, de fet el punt fronterer es veu des del poble. Xinaliq en sí, només és un entramat de carrers en una barreja de fang i excrements animals, amb cases de pedra, on podrem apreciar la típica arquitectura de la regió. Al mig del poble també hi ha una antiga mesquita en ruïnes que ara es fa servir per a guardar els animals.

Es tracta d’un dels pobles més remots del país a la frontera amb Daguestan, que queda aïllat durant uns quants mesos a l'any, donada la seva situació geogràfica i les inclemències del clima. El poble ha mantingut una llengua i una escriptura pròpies i úniques, una dada significativa del seu aillament és que els nens del poble ja no aprenen el rus.

Tot i la bonica experiència de poder passejar pels seus carrers, poder xerrar amb els seus habitants i fotografiar als nens curiosos, el verdader tresor que amaga Xinaliq, és el sublim paisatge on està ubicat, al costat d’una amplíssima vall que ens podria recordar als Pamirs, envoltada per pics que superen els 4000 metres. Aquest pot ser un paradís pels amants dels trekkings i la muntanya, però només en els mesos més càlids. Nosaltres hi vam arribar a primers d’octubre i ja havien començat les nevades, com a contrapartida vam poder veure la transhumància dels pastors que portaven els seus ramats cap a les terres més baixes. Per un pastor vam poder saber que aquests porten els seus ramats a peu fins a Qobustan.




On dormir:

Per uns15$ es pot dormir i menjar en algunes de les cases de gent del poble i compartir una o més nits amb una família local. A Xinaliq no hi ha cap hotel ni cap restaurant. Una altre possibilitat interessant pot ser acampar sota aquest increïble paisatge sempre que el clima ho permeti o que els immensos gossos o llops no se’ns mengin!!




Com arribar-hi:

La carretera des de Bakú és molt bona, però a partir d’uns quilòmetres passat de Quba, es fa imprescindible un cotxe 4X4.

Depenent del temps que vulguem invertir en el viatge, es pot escollir entre dues opcions:

- Si es té temps i un es vol gastar una mica menys de diners en l’excursió, es pot agafar un bus fins a Quba, n’hi ha uns quants al dia, i a partir d’allà buscar a algú amb un 4X4 que ens hi porti.

- Si anem més justos de temps i no ens importa gastar una mica més de diners, la manera més ràpida i còmode és contractar un Lada amb conductor des de Bakú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada