Halabja, el passat de l'horror

La ciutat de Halabja és tristament famosa per l’atac químic que va patir a l’any1988 durant la guerra entre Iran i Iraq. L’atac va començar el dia 16 de març de 1988, quan els avions iraquians van començar a llençar bombes químiques amb gas mostassa i gas nerviós sobre la ciutat controlada per les tropes iranianes aliades dels kurds. En unes hores van morir unes 5000 persones.

Expliquen alguns supervivents de l’atac que quan va començar el bombardeig sobre la ciutat, es va estendre una olor de poma i alls, els animals van ser els primers en notar els símptomes i morir, minuts més tard la gent corria espantada ofegant-se i perdent la visió mentre topava amb els cossos de la gent que s’apilava pels carrers.

Aquest armament va ser venut per EEUU a Saddam per utilitzar-lo contra el règim de Khomeini, i aquests van fer que l’acte no fos condemnat per la comunitat internacional, ja que Iraq llavors era un gran aliat d’Estats Units. Després de la invasió dels 2003 tan Saddam Hussein com el seu cosí anomenat Ali el Químic van ser jutjats per aquests fets i condemnats a la forca.

Halabja com a tal no te massa cosa per veure, només el Halabja Monument and Peace Museum i una gran escultura commemora les víctimes de l’atac químic.

Us recomanem l'entrada d'una amiga a Halabja, en el bloc Mil Camins

1 comentari:

  1. Amics, gràcies per aquestes "Mini Guíes Coneguem" i gràcies per l'esment al meu blog.

    Van estar uns díes molt durs al Kurdistà iraquí, però no els canviaría per uns díes a Suïssa.

    Abraçades i petons!!

    ResponElimina